توسعه فولاد صنعت بناب

08/11/2020
توسعه فولاد صنعت بناب
با سرمایه گذاری ۶۱۰ میلیون یورویی فولاد صنعت بناب توسعه می‌یابد.
مجله بازار فلز
مجله بازار فلز

موافقت‌نامه توسعه مجتمع فولاد بناب، بین گروه مالی گردشگری و قرارگاه خاتم‌الانبیا با حضور مهدی جهانگیری رئیس گروه مالی گردشگری و سردار محمد فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیا روز ۱۲ آبان ماه سال ۱۳۹۹ امضا و مبادله شد.
برای امضای این موافقت‌نامه، نشستی با حضور سردار سعید محمد فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا، سید رضا شاهچراغی مدیرعامل هلدینگ صنعت و معدن قرارگاه خاتم‌الانبیا، بابک علیزاد شهیر مدیرعامل مجتمع فولاد صنعت بناب و مهدی جهانگیری رئیس گروه مالی گردشگری و بانک گردشگری، ایوب مرادزاده نایب‌رئیس هیات مدیره مجتمع گسترش فولاد شهریار، محمدباقری بنایی نماینده مردم شهر بناب در مجلس شورای اسلامی و محمدرضا پورمحمدی استاندار آذربایجان شرقی در تهران برگزار شد.
بر اساس این موافقت‌نامه ۵ طرح توسعه‌ای فولاد بناب با تامین مالی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا با هزینه ۶۱۰ میلیون یورو و به مدت چهار سال به اجرا درخواهد آمد.

مدت اجرای طرح‌های توسعه‌ای بناب، ۴۸ ماهه است

سردار سعید محمد فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الا‌نبیا در این نشست طی سخنانی عنوان کرد:‌ ظرفیت‌های بسیاری در کشور وجود دارد و ایران در زمینه نفت و گاز دارای رتبه چهارم جهان و در زمینه معدن جزو ۱۰ کشور برتر دنیا است؛ اما این موضوع که چرا در حال حاضر تاب‌آوری کشور در برابر تحریم‌ها کاهش‌یافته و مردم درگیر مشکلات معیشتی و اقتصادی شده‌اند، به این امر برمی‌گردد که نتوانسته‌ایم این ظرفیت‌ها را در کنار یکدیگر قرار داده تا موجب هم‌افزایی شده و زنجیره ارزش‌ را در بخش‌های دیگر تکمیل کنیم تا زمینه‌های تولید را برای مردم در یک اقتصاد مردم‌نهاد فراهم کنیم.
محمد با برشمردن مشکلات واسطه‌گری و سفته‌بازی در وضعیت کنونی اقتصاد کشور خاطرنشان کرد: کشور از توان و ظرفیت بالایی برخوردار است و نقدینگی نیز در کشور بالاست، اما موضوع آن است که بتوانیم این نقدینگی را به سمت تولید هدایت کنیم، البته این اقدامی است که بانک گردشگری به‌خوبی آن را انجام داده است و در این راستا به‌عنوان ‌نهاد پیشتاز عمل کرده است و موافقت‌نامه امروز نمونه‌ای از اقدامات مناسب در این راستا است.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا همچنین با اشاره به عملکرد ۳۱ ساله قرارگاه عنوان کرد: قرارگاه در حوزه‌های نفت و گاز، تکمیل فازهای پارس جنوبی، تولید بنزین، گازوئیل، پروژه‌های مخابرات، احداث خطوط راه‌آهن، مترو و صنایع و معادن فعالیت‌های موثری را انجام داده و این اقدام‌ها با هدف تکیه ‌بر توان داخلی و کاهش وابستگی به خارج از کشور صورت گرفته است.
محمد با تاکید بر این موضوع که توسعه بخش معدن به عنوان نفت دوم کشور برشمرده‌ شده است، تصریح کرد: باید اقدام‌های اساسی در حوزه معدن انجام گیرد و امیدواریم با امضای این موافقت‌نامه زمینه تکمیل زنجیره ارزش‌افزوده، افزایش صادرات و توسعه اشتغال و درآمدزایی برای شهرستان بناب، شمال غرب و همچنین کشور فراهم شود.
وی در ادامه یادآور شد: ارزش ارزی توافق‌نامه اجرای ۵ پروژه توسعه‌ای فولاد صنعت بناب به میزان ۶۱۰ میلیون یورو است. از همین رو طرح‌های فولاد بناب و شهریار با رویکرد داخلی‌سازی اجرا می‌شود.
محمد با اشاره به طول مدت اجرای این پروژه‌ها اعلام کرد: طول مدت اجرای این طرح‌ها ۴۸ ماه است. در مدت‌زمان اجرای این طرح‌ها، برای ۳ هزار نفر و در زمان بهره‌برداری برای ۱۱۰۰ تا ۱۲۰۰ نفر ایجاد اشتغال خواهد شد.

جزئیاتی از ۵ طرح توسعه‌ای فولاد صنعت بناب

بر اساس این موافقت‌نامه ۵ طرح توسعه‌ای فولاد بناب با تامین مالی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا با هزینه ۶۱۰ میلیون یورو و به مدت ۴ سال به اجرا درخواهد آمد.
ایوب مرادزاده، نایب‌رئیس هیات مدیره مجتمع گسترش فولاد شهریار درباره جزئیات این طرح‌ها عنوان کرد: ۵ طرح توسعه‌ای به مدت ۴ سال باید اجرا شود که یکی از این طرح‌ها، ذوب شاهین است که ظرفیت کوره ۲۵۰ هزار تنی آن به ۴۵۰ هزار تن در سال خواهد رسید. در این طرح حجم سرمایه‌گذاری ۲۰ میلیون یورویی، اشتغال‌زایی ۲۰۰ نفر به‌صورت مستقیم و ۶۰۰ نفر به‌صورت غیرمستقیم به مدت ۲۰ ماه پیش‌بینی‌شده است.
مرادزاده ادامه داد:‌ طرح دوم نیز طرح ایجاد پلنت تولید گاز اکسیژن و گازهای صنعتی دیگر نظیر نیتروژن و ... است. ظرفیت این طرح ۹۰ میلیون مترمکعب در سال در نظر گرفته‌شده و میزان سرمایه‌گذاری برای این طرح ۴۵ میلیون یورو، با اشتغال‌زایی ۵۰ نفر به مدت ۲۴ ماه پیش‌بینی‌شده است. طرح سوم نیز طرح تولید فرو آلیاژ است که در این طرح تولید فروسیلیس، فروسیلیکو منگنز و فرومنگنز در دو فاز ۲۵ هزار تنی پیش‌بینی‌شده است که فاز نخست آن به مصرف خود مجتمع فولاد بناب خواهد رسید و فاز دوم نیز به صادرات اختصاص خواهد یافت. ۳۵میلیون یورو در این طرح سرمایه‌گذاری می‌شود که برای ۲۰۰ نفر اشتغال‌زایی در نظر گرفته که مدت‌زمان پروژه ۳۶ ماه پیش‌بینی ‌شده است. وی درباره مهم‌ترین طرح توسعه‌ای عنوان کرد: طرح چهارم مهم‌ترین طرح فولاد صنعت بناب است که خود به دو طرح تقسیم می‌شود، طرح نخست آن گسترش فولاد شهریار به ظرفیت یک‌میلیون و ۴۵۰ هزار تن است که با اجرایی شدن آن، توان تولید ذوب بناب افزون بر دو میلیون تن خواهد شد. این پروژه منجر به پروژه دیگری در زمینه نورد می‌شود که تمام ذوب این طرح تبدیل به نورد خواهد شد که در این راستا منجر به تولید ورق گرم و سرد می‌شود که در منطقه شمال غرب کشور چنین واحد تولیدی وجود ندارد. حجم سرمایه‌گذاری برای دو طرح ذوب و نورد درمجموع ۵۰۰ میلیون یورو با اشتغال‌زایی ۵۸۰ نفر پیش‌بینی‌شده است. مدت‌زمان اجرای این دو طرح به مدت ۴۰ ماه در نظر گرفته‌شده است.
مرادزاده در ادامه خاطرنشان کرد: در زمینه زیرساخت‌ها نیز طرح اتصال مجتمع صنعتی فولاد بناب به راه‌آهن سراسری را داریم تا بتوانیم آهن اسفنجی این واحد را تامین کنیم. یک پروژه زیر سقفی دیگری نیز در دست اجرا داریم که با این طرح، ظرفیت ذوب مجتمع را به میزان دو و نیم برابر خواهیم رساند.

در طرح‌های توسعه‌ای فولاد صنعت بناب، دغدغه زیرساخت نداریم

همچنین مهدی جهانگیری، رئیس گروه مالی گردشگری در مراسم امضای این موافقت‌نامه اظهار کرد: امروز با امضای این سند زمینه سرمایه‌گذاری ۲۰ هزار میلیارد تومانی برای توسعه مجتمع فولاد بناب فراهم می‌شود.
وی با بیان اینکه این اقدام در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی است، عنوان کرد: در این طرح‌های توسعه‌ای زنجیره فولاد در مجتمع فولاد صنعت بناب از نیمه زنجیره تولید به انتها تکمیل خواهد شد و این تعداد طرح برای ۱۱۰۰ نفر به‌صورت مستقیم ایجاد اشتغال خواهد کرد.
به گفته رئیس گروه مالی گردشگری، فولاد بناب با نگاه صادراتی توسعه می‌یابد و هم‌اینک نیز بخشی از تولیدات خود را صادر می‌کند.
جهانگیری در ادامه تاکید کرد: بزرگ‌ترین مزیت اجرای طرح‌های توسعه‌ای در این مجتمع، وجود زیرساخت‌های لازم است، به‌گونه‌ای که در حال حاضر دغدغه‌ای برای تخصیص زمین، سوله و همچنین تامین آب، برق و گاز برای این طرح‌ها وجود ندارد.
وی همچنین یادآور شد: از سوی دیگر در راستای مردمی کردن اقتصاد این مجتمع، این نوید را می‌دهیم که زمینه حضور فولاد بناب تا پایان سال جاری در بازار سرمایه و بورس مهیا خواهد شد تا تمام مردم کشور بتوانند در این مجتمع سهمی داشته باشند.
وی در ادامه درباره اشتغال‌زایی این گروه تاکید کرد: گروه مالی گردشگری تا پایان سال در تمامی پروژه‌‌های خود، برنامه ایجاد ۳ هزار فرصت شغلی در سراسر کشور را در پیش‌ دارد.
جهانگیری همچنین با اشاره به برنامه‌های مالی این گروه با قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا عنوان کرد: در سال گذشته قرارگاه واحد فولاد احیا استیل بافت کرمان را در منطقه محروم شهرستان بافت راه‌اندازی کرد. این گروه همچنین در سیرجان کارخانه‌هایی برای تولید کنسانتره سنگ‌آهن در دست راه‌اندازی دارد.

ظرفیت فولاد صنعت بناب دو برابر می‌شود

در این نشست همچنین بابک علیزاد شهیر، مدیرعامل مجتمع فولاد صنعت بناب عنوان کرد: در حال حاضر این مجتمع ظرفیت تولید ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن تولید میلگرد و ۶۰۰ هزار تن ذوب را دارد و با طرح‌های در دست اجرا توان این مجتمع به دو برابرافزایش پیدا خواهد کرد. ضمن اینکه کالاهای استراتژیکی مانند ورق‌های سنگین و تیرآهن اچ را که در کشور با کمبود روبه‌رو هستیم و جزو اقلام وارداتی است، تولید خواهیم کرد.
علیزاد‌شهیر با اشاره به این موضوع که شهرستان بناب، مردم سخت‌کوشی دارد، عنوان کرد: شهرستان بناب مقام نخست صادرات چه در زمینه صادرات فولاد و چه در زمینه صادرات سایر محصولات کشاورزی را دارد. این طرح‌های توسعه‌ای علاوه بر افزایش تولید در منطقه، سبب توسعه اشتغال در شهرستان بناب و شمال غرب کشور خواهد شد.

طرح‌های توسعه‌ای فولاد بناب، سبب شکوفایی شمال غرب کشور

حجت‌الاسلام محمدباقر بنایی، نماینده مردم بناب در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست طی سخنانی اظهار کرد: با اقدامات گروه مالی گردشگری شاهد توسعه مجتمع فولاد صنعت بناب بوده‌ایم و با طرح‌های توسعه‌ای این مجتمع شاهد شکوفایی در شمال غرب کشور خواهیم شد.
وی در ادامه تاکید کرد: همکاری گروه مالی گردشگری و قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا سبب‌ساز تحولاتی عظیم در سطح شهرستان و استان خواهد شد و ما نیز با تمام قدرت حمایت خواهیم کرد. اگر قرار است از صندوق توسعه حمایت‌هایی دریافت کنیم، باید به‌سرعت در این زمینه اقدام کنیم و مجوزهای لازم را بگیریم. همچنین از قرارگاه نیز تقاضا دارم که کارها را با سرعت بیشتری به‌پیش ببرند.

از اشتغال‌زایی تا توسعه منطقه‌ای

همچنین محمدرضا پورمحمدی نیز در این نشست طی سخنانی عنوان کرد:‌ حدود ۴۰ سال است که در زمینه اقتصاد بدون نفت سخن گفته‌ایم که لازمه این کار توجه به صنعت پایه است که صنعت فولاد یکی از این صنایع پایه به شمار می‌رود. پورمحمدی در ادامه خاطرنشان کرد:‌ طرح‌های توسعه‌ای فولاد صنعت بناب سه تا چهار برابر کنونی در این مجتمع اشتغال ایجاد خواهد کرد. علاوه بر این نیاز کشور را برطرف خواهد کرد.
وی تاکید کرد: مجتمع فولاد بناب علاوه بر نیاز داخل، بخشی از تولیدات را روانه بازارهای صادراتی از جمله کشور عراق خواهد کرد.