بسیاری از اقتصاددانان و تحلیلگران بازار بر این باورند که یکی از اصلیترین راهحلهای مشکلات اقتصادی کشور ایجاد اقتصاد آزاد و بهرهگیری از آن می باشد. در این اقتصاد قیمتها توسط عرضه و تقاضا و عوامل بازار تعیین شده و به همین دلیل تولیدکنندگان برای ارتقای کیفی محصولاتشان و افزایش قدرت رقابت در بازار تلاش میکنند و همین مساله به بهبود کیفی محصولات و کاهش قیمت آنها کمک میکند. شایان ذکر است در چنین شرایطی اقتصاد بسیار شفاف عمل می کند و این مساله به ارتقای راندمان آن کمک میکند. اگر با بخشخصوصی در رابطه با مشکلات آنها در حوزه تولید و صادرات صحبت کنیم، تقریباً در یک نکته اتفاق نظر وجود دارد و آن هم عدم دخالت دولت در بازار است. اتفاقی که در صورت تحقق میتواند ضمن جلوگیری از ایجاد رانت، شرایط را به سمت کیفیسازی پیش ببرد.
نوید ایزدپناه، مدیرعامل شرکت هفت الماس میگوید: هفت الماس با هدف تولید انواع ورق گالوانیزه، نورد سرد، استنلس استیل (فولاد ضد زنگ) و سایر مقاطع فولادی در سال ۱۳۷۵ تاسیس شد و در سال ۱۳۸۲ با ظرفیت اسمی سالانه ۱۰۰ هزار تن ورق گالوانیزه به بهرهبرداری رسید. همچنین فاز اول خط تولید نورد سرد شرکت هفت الماس در تیرماه ۱۳۸۷ و با ظرفیت اسمی ۸۰۰ هزار تن در سال، به بهرهبرداری رسیده است. امروزه تولیدات ورق گالوانیزه این شرکت پاسخگوی ۱۵ درصد نیاز بازار داخلی بوده و حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد از کل ظرفیت تولید نیز در بازارهای جهانی عرضه میشود.
وی با بیان اینکه بهطور تخصصی ورق مورد نیاز برای هر صنعت را تولید میکنیم، میافزاید: دریافت نشان ملی استاندارد و گواهی کیفیت 9001 ISO در تولید ورقهای گالوانیزه حاکی از عزم راسخ این شرکت در تحول و دسترسی به کیفیت برتر است و در ادامه این شرکت در راستای اخذ گواهینامههای معتبر بینالمللی از جمله 18000 ISO و 14000 ISO و EFQM گام بر میدارد. ضمن اینکه هم اکنون آزمایشگاههای مجهز شرکت صنایع هفت الماس با اخذ گواهینامه تایید موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران توانایی ارائه خدمات آزمایشگاهی برای انجام آزمونهای مختلف را روی انواع ورق و مقاطع فولادی گالوانیزه به روش گرم پیوسته و ... دارد.
نقض اصول 46 و 47 قانون اساسی
ایزدپناه در ادامه به مشکلات صنعت فولاد اشاره میکند و ادامه میدهد: براساس اصل 46 و 47 قانوناساسی هر کس مالک حاصل کسب و کار مشروع خویش است و هیچکس نمیتواند بهعنوان مالکیت نسبت به کسب و کار خود امکان کسب و کار را از دیگری سلب کند، اما امروز با توجه به قیمتگذاری ستاد تنظیم بازار در بخش فولاد این اصول اولیه زیر سوال رفته است.
وی میافزاید: در یک بازار سالم باید قیمتها واقعی و براساس عرضه و تقاضا تعیین شود و از طرفی خریدار و فروشنده شفاف باشد. همچنین مالک باید حق فروش کالایی را که نسبت به آن مالکیت دارد، داشته باشد اما این شرایط در بازار فولاد حکم فرما نیست. متاسفانه هم اکنون علاوه بر انحصارگرایی در بخش فروش، همین انحصار را در بخش خریداران هم شاهد هستیم و همه نمیتوانند به هر میزان خرید کنند. متاسفانه این وضعیت ضمن سرکوب تقاضا باعث شده تا فضا به سمت کوپنی کردن پیش برود به گونهای که امروز شاهد خرید و فروش این کوپنها در بازار فولاد هستیم که قطعاً باعث ایجاد فساد و سرکوب تولید میشود. نکته مهم دیگر اینکه باید از ابزارهای لازم مانند چک، اعتبار اسنادی و... در بازار استفاده شود. اینکه صرفا براساس پیش فروش و به صورت نقد اتفاق بیفتد، به بازار آسیب میزند و متاسفانه ما در حال حاضر حتی چیزی به نام اوراق بهادار یا ابزار مشتقه در صنعت فولاد نداریم.
معاملات فولاد نباید به بورس محدود شود
ایزدپناه میگوید: محدود کردن محل انجام معاملات به بورس کالا هم باعث ایجاد بازار سیاه شده است. در واقع باید محلهای عرضه و تقاضای مختلفی وجود داشته باشد در غیر این صورت نوعی انحصار ایجاد میشود.
مدیرعامل هفت الماس خاطرنشان میکند: قیمت در اقتصاد یک نشانه است نه یک هدف. متاسفانه روند صنعت فولاد و سایر صنایع به سمتی رفته که به جای افزایش تولید و اشتغال به سمت هدفگذاری قیمتی رفتهایم. درحالیکه در بازار آزاد هم متقاضی و هم عرضهکننده در قیمت تعادلی راضی خواهند بود و بر خلاف تصورات مسئولان اینگونه نیست که اگر بازار را به عرضه و تقاضا بسپاریم، قیمتها بیرویه رشد کنند.
راهبردهای جهش تولید
ایزدپناه با بیان اینکه اقدامات دستوری نتیجهای جز کاهش تولید نخواهد داشت، ادامه میدهد: تشویق سرمایهگذاری، ایجاد تعرفههای پلکانی واردات کالا، ایجاد مشوقهای صادرات، آزادسازی قیمت و حرکت به سمت شفافسازی از مهمترین راهبردهای جهش تولید هستند که متاسفانه در این مسیر شاهد اقدام مسئولان نیستیم.
مدیرعامل شرکت هفت الماس با بیان اینکه تمام تلاش ما این است که مانند سال گذشته بتوانیم تولیدمان را حفظ کنیم، میگوید: واقعیت این است که هزینههای تولید در کشور بهشدت افزایش یافته و از طرفی در بازار جهانی هم شاهد افزایش قیمت فولاد هستیم. بنابراین قطعا در شش ماهه دوم سال هم شاهد رشد قیمت فولاد در کشور خواهیم بود که این اتفاق منجر به کاهش مصرف میشود و طبیعی است که منافع تولیدکننده و مصرفکننده دچار مشکل شود.
منبع: دنیای اقتصاد