مواد اولیه تولید شده از سوی تولیدکنندگان سنگآهن کشور، کمتر از نصف قیمت جهانی آن خریداری میشود و تولیدکنندگان استیل محصولات تولیدی را به قیمت جهانی صادر میکنند. مدیرعامل معدنی و صنعتی چادرملو ضمن اشاره به ضرورت تعدیل قیمتها در زنجیره ارزش تاکید دارد که فولادی ها دو برابر تولیدکنندگان سنگ آهن سود می برند. این در حالی است که مذاکره فولادیها و سنگآهنی ها برای تعیین نرخ فروش مواد اولیه فولاد تاکنون نیز بی نتیجه مانده است.
در همین راستا ناصر تقیزاده در دفاع از موضع تولیدکنندگان سنگآهن کشور از منطقی شدن نرخ فروش مواد اولیه استیل به تشریح دلایل خود پرداخت و گفت: صنایع استیل کشور که با روش احیای مستقیم تولید میکنند، در سال ۱۳۹۸ حـدود ۵ میلیون و ۱۸ هزارتن سنگ آهن کنسـانتره خشک و یک میلیون و ۷۱ هزار تـن گندله تولیدی چادرملو را خریداری کردهاند. متوسط قیمت خرید کنسانتره سنگآهن در محل مجتمع معدنی، هر تن ۶ میلیون و ۲۴۰ هزار و ۲۴۶ ریال و متوسط خرید گندله در محل مجتمع صنعتی، هر تن ۹ میلیون و ۲۰۲ هزار و ۳۵۴ ریال بوده است.
وی بر این باور است که چنانچه لازم بود این مقدار تولیدات از خارج وارد شود قیمت خرید این محصولات به صورت CFR بنادر ایران، حداقل برای کنسانتره سنگ آهن وارداتی مشابه چادرملو به طور متوسط هر تن معادل 125 دلار و گندله هر تن معادل 150 دلار میشد.
وی افزود: البته با محاسبه هزینه های تخلیه از کشتی و ترخیص و سایر هزینهها (هر تن 200 هزار ریال) و با محاسبه نرخ تسعیر هر دلار، میانگین سالانه معادل 125 هزار ریال، باید آنها متوسط قیمت کنسانتره سنگآهن وارداتی هر تن 15 میلیون و 825 هزار ریال و متوسط قیمت خرید گندله وارداتی هر تن 19میلیون و 25 هزار ریال تحویل در بنادر ایران هزینه میکردند. به باور وی، مابه التفاوت آن در هر تن کنسانتره به مبلغ 9 میلیون و 584 هزار و 754 ریال و هر تن گندله به مبلغ 9 میلیون و 822 هزار و 646 ریال است.
مدیرعامل چادرملو در این باره یادآور شد: به طور کلی تولیدکنندگان استیل در کشور طی سال گذشته، مواد اولیه خود را از تولیدکنندگان سنگآهن، کمتر از نصف قیمت جهانی آن خریداری و محصولات تولیدی خود را به قیمت جهانی صادر کردند. از طرفی فاصله کم منبع تولید سنگآهن تا واحدهای استیل موجب کاهش 3 هزار و 504 میلیارد ریالی هزینه های حمل و نقل برای استیل سازان شده است که آن هم نقش عمدهای در کاهش قیمت تمام شده تولید استیل داشته است.
وی معتقد است: در این شرایط مصرف مواد اولیه داخلی از جمله سنگآهن چادرملو، تاثیر قابل توجهی در کاهش قیمت تمام شده محصولات تولیدی شرکتهای استیل داشته است.
تقیزاده در خصوص صرفهجویی ارزی کشور بهدلیل استفاده استیل سازان از مواد اولیه داخلی هم گفت: در سال گذشته بالغ بر یک میلیارد و 641 میلیون دلار صرفهجویی ارزی استیل سازان بابت مصرف کنسانتره و گندله چادرملو بوده که معدنی ها برای آنها به ارمغان آوردند.
حال در این شرایط نابرابر، طبیعی است تولیدکنندگان سنگآهن خواستار تعدیل در قیمتها باشند تا بتوانند از درآمد حاصل به طرحهای توسعه تولید خود بپردازند. ناصر تقیزاده تاکید کرد: این عادلانه نیست که در چرخه تولید استیل معادن تابع قیمتهای تحمیلی از سوی استیل سازان باشند. بلکه باید در هر مرحله از تولید به نسبت از سود سهم ببرند. به همین دلیل ما مخالف قیمتگذاریهای دستوری هستیم و معتقدیم بهترین مکانیزم قیمتگذاری در بورس کالا است و باید فرآیند قیمتگذاری بر مبنای عرضه و تقاضا یا درصدی از قیمتهای جهانی باشد.
تقیزاده با اشاره به دستاوردهای معدن چادرملو برای صنعت استیل کشور گفت: از شـروع عملیات بهـرهبرداری در سال 1377 تا سال 1398 (با محاسبه متوسط قیمـتهای جهانی C&F بنادر ایران طی سالهای مزبور) چادرملو با عرضه سنگآهن به تولیدکنندگان استیل، بالغ بر 17 میلیارد دلار صرفهجویی ارزی برای شرکتهای استیل به دنبال داشته است، این در حالی است که کل سرمایهگذاری ارزی طرحهای شرکت در بخش تولیدات سنگآهن و گندله تاکنون کمتر از یک میلیارد دلار بوده است.
منبع: دنیای اقتصاد